MARCH AGAINST MONSANTO NEDERLAND

 

Zaterdag 23 mei wordt wereldwijd gedemonsteerd tegen Monsanto, natuurlijk ook in Nederland!

 

En wel in de volgende steden: 
Alkmaar, Amsterdam, Den Haag,

 Groningen, Rotterdam/Bergschenhoek en Zwolle.

 

Waarom demonsteren wij?

Wij willen dat Monsanto niet verder toegang krijgt tot Europa 

Wij willen dat TTIP, het vrije handelsverdrag tussen de VS en Europa geen doorgang vindt.

Wij willen dat de patentering op groenten wordt stopgezet.

Wij willen een schone aarde, waar mens, dier en plant onbedreigd kunnen samenleven.

 

De afzonderlijke demonstraties hebben mogelijk nog andere punten meegenomen.

 

 

De demonstraties worden georganiseerd door vrijwilligers. Voor de organisatie zijn wij afhankelijk van sponsors, wilt u één van de demonstraties sponsoren, dan vernemen we dat graag. De contactgegevens per locatie staan onder "overzicht steden".

 

 

 

 

 

MONSANTO

Monsanto, begonnen als chemisch bedrijf heeft een verleden van ernstige gifschandalen. Deze Amerikaanse multinational maakt landbouwgif en is daarnaast het grootste zaadbedrijf ter wereld. Monsanto is tevens marktleider in genetisch gemodificeerde zaden. In het laboratorium veranderen zij op kunstmatige wijze het erfelijk materiaal van het zaad, waardoor de plant eigenschappen krijgt die het van nature niet heeft.

TTIP is een vrij handelsverdrag tussen Europa en de V.S. Momenteel wordt hierover achter gesloten deuren onderhandeld. Door het verdrag komt onder andere onze voedselveiligheid nog verder in gevaar en kunnen overheden in Europa aangeklaagd worden door Amerikaanse bedrijven als ze hun producten niet kunnen afzetten, een speciaal arbitersteam beslist hierover achter gesloten deuren. Landen kunnen dan miljoenclaims tegemoetzien. Het aantal nadelen van TTIP is te groot om hier op te noemen. Op internet is veel informatie te vinden hierover.

Grote multinationals, als Monsanto en Syngenta proberen de exclusieve rechten te krijgen op groentesoorten. Dat doen ze door patent aan te vragen op de natuurlijke eigenschappen van broccoli of paprika. Het Europese Octrooibureau heeft inmiddels 21 patenten goedgekeurd. Andere zaadbedrijven mogen deze zaden niet meer gebruiken.  Op termijn heeft dit tot gevolg dat wij voor onze voedselvoorziening volledig afhankelijk zijn van deze multinationals.