top of page

Wie is Monsanto

 

Wie is Monsanto en waarom moet het bedrijf gestopt worden?

 

http://www.alexisderoode.nl/stopmonsanto.html

​

​

Geschiedenis van Monsanto

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Monsanto_%28bedrijf%29

 

In rap tempo veroveren chemische bedrijven de wereldzadenmarkt.
Combinaties van hightech zaden en gif zijn voor de multinationals een commercieel succes, maar vergiftigen onze aarde. Die raakt uitgeput, waardoor de opbrengsten van het land afnemen. Het onkruid raakt ongevoelig voor gif, waardoor er steeds meer van gebruikt wordt. De biodiversiteit holt daardoor achteruit.

Door patenten, lobbyen, corruptie en een onuitputtelijke bron van geld, komt de wereldvoedselvoorziening in handen van enkele multinationals. De agrobiodiversiteit verdwijnt grotendeels, waardoor ziekten en plagen een bedreiging worden voor de wereldvoedselproductie.

Het veilige alternatief, biologische landbouw, is door zijn eenvoud algemeen toepasbaar. Het gebruikt geen gif en is goed voor het behoud van soorten planten en dieren.

Monsanto, begonnen als chemisch bedrijf heeft een verleden van ernstige gifschandalen. Deze Amerikaanse multinational maakt landbouwgif en is daarnaast het grootste zaadbedrijf ter wereld. Monsanto is tevens marktleider in genetisch gemodificeerde zaden. In het laboratorium veranderen zij op kunstmatige wijze het erfelijk materiaal van het zaad, waardoor de plant eigenschappen krijgt die het van nature niet heeft.

Om onkruid te bestrijden heeft Monsanto planten, zoals soja genetisch veranderd, zodat de plant bespoten kan worden met het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zonder dat de plant doodgaat. Monsanto levert de gemodificeerde zaden én het bijbehorende landbouwgif. 

Bij een andere methode wordt een stukje van het erfelijk materiaal van een bacterie die gif produceert ingebracht bij een plant, bijvoorbeeld mais. De maisplant gaat dan gif produceren zodat insecten die van de plant eten doodgaan.

Voor Monsanto zijn dit slimme commerciële concepten. Voor de volksgezondheid, het milieu en de biodiversiteit zijn die methoden desastreus.
Door het landbouwgif wordt de bodem steeds verder vergiftigd, waardoor de plant moeilijk voedingsstoffen uit de grond opneemt. Monsanto tracht dit dan te verhelpen door toevoegingen aan de kunstmest, die ook weer door Monsanto wordt geleverd.
De natuur past zich aan, waardoor het onkruid ongevoelig wordt voor Roundup, De boer moet daarom steeds meer landbouwgif en ook meerdere soorten gif tegelijkertijd gebruiken. Het gif komt terecht in voedsel, grond en water. 

De planten die zijn gemodificeerd om gif te maken, produceren dit gif voortdurend en niet alleen als er een insectenplaag is. Daardoor worden ook andere insecten, vogels, vee en mensen vergiftigd. Als insecten dood gaan kan dit weer gevolgen hebben voor de bestuiving van gewassen in de regio. Ook worden insecten ongevoelig voor het gif.

Genetisch gemodificeerde gewassen besmetten reguliere en biologische gewassen en zijn daardoor een bedreiging voor de conventionele en biologische landbouw.

Mensen die bij de uitgestrekte landerijen wonen waar Roundup wordt gespoten krijgen chronische ziekten, kinderen worden met ernstige geboorteafwijkingen geboren.

 

​Monsanto heeft een lange traditie van claims die later niet waar bleken te zijn. Zo werd beweerd dat bijvoorbeeld DDT en dioxine geen directe risico’s zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Later bleken zij juist zeer schadelijk.
Het massaal gebruikte bestrijdingsmiddel Roundup zou biologisch afbreekbaar zijn, maar dat bleek niet waar. Roundup zou ongevaarlijk zijn voor de gezondheid. Nu, na vele signalen dat Roundup ook giftig is voor mens en dier, zegt zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er overtuigend bewijs is dat Roundup in laboratoriumdieren tot kanker kan leiden en dat het waarschijnlijk bij mensen kanker kan veroorzaken.

Ook claims dat er minder landbouwgif nodig is bij genetisch gemodificeerde gewassen en dat de opbrengst van de gewassen groter is blijken niet te kloppen. De opbrengsten worden met de tijd steeds minder, het gifgebruik groter, waardoor er nu veel meer gif gebruikt wordt dan voor de introductie van genetisch gemodificeerde gewassen.

Ook voor de boer pakt de gekunstelde landbouwmethode verkeerd uit. Door patenten op de zaden én het landbouwgif is de boer afhankelijk van Monsanto. Het gewas kan bovendien zo genetisch gemodificeerd worden dat het geen zaad vormt, waardoor de boer steeds opnieuw dure zaden moet kopen. Ook is er steeds meer landbouwgif nodig, terwijl de oogsten tegenvallen. Uiteindelijk blijft de boer zitten met een verpauperde grond: landbouwgif en ammoniak uit de kunstmest hebben de bodembiologie vernietigd. 

Monsanto kan een gemodificeerd gewas maken waarbij mensen die het eten op korte termijn overtuigende schade oplopen. Zo’n gewas zullen ze niet in de handel brengen, maar de gentechnologie is zo’n jonge wetenschap dat de gevaren op lánge termijn nog onbekend zijn. In feite wordt er nu een experiment met de mensheid gedaan.
Toch beweert Monsanto dat hun genetisch gemodificeerde gewassen veilig zijn. 

In Brazilië wordt het oerwoud platgebrand, de overige begroeiing zwaar bespoten met landbouwgif en genetisch gemodificeerde soja geplant. Zo ontstaan er landbouwgebieden, met een monocultuur, zo groot als de provincie Utrecht. 
Deze geïndustrialiseerde landbouw pleegt een enorme aanslag op de biodiversiteit onder andere op grote zoogdieren.

Monsanto houdt zich niet alleen bezig met genetisch gemodificeerde gewassen, Het bedrijf heeft zich ook gestort op de zadenmarkt voor klassiek veredelde gewassen. Ook dit plantenleven kan worden gepatenteerd, daarom spoort Monsanto zo veel mogelijk natuurlijke eigenschappen van groentes op. Door de patenten mogen concurrenten het zaad niet gebruiken voor verdere veredeling, in tegenstelling tot het kwekersrecht waarbij de plant met kwekersrecht wel mag worden gebruikt om verder mee te kruisen en te selecteren, bijvoorbeeld tegen nieuwe ziektes en klimaatverandering.
De traditionele veredelingssector wordt door de patenten om zeep gebracht, kleinere bedrijven trekken zich terug of worden opgekocht en zo ontstaat ook in de klassieke veredeling een monopolie.

Met het opkopen van het ene na het andere bedrijf wordt Monsanto groter en groter. Het overvloedige geld stelt de multinational ook in staat om te beschikken over gewillige wetenschappers, advocaten, lobbyisten en marketeers. Monsanto heeft ook veel innige contacten met overheden en universiteiten. Hiertussen wisselen hoog geplaatste werknemers gemakkelijk van baan. Zo wordt er een corrupte weinig kritische cultuur in stand gehouden, die al miljoenen slachtoffers heeft gemaakt.
In tegenstelling daarmee wordt de buitenwereld wijs gemaakt dat je het meest verkochte landbouwgif Roundup zo kan drinken en dat het bedrijf de mensheid redt van de honger.

Monsanto staat model voor multinationals als Bayer, Dupont en Syngenta. Zij produceren zowel genetisch gemodificeerd zaad als de bijbehorende chemische bestrijdingsmiddelen. Met het verder opkopen van zaadbedrijven door deze multinationals dreigt de wereldvoedselvoorziening te worden geconcentreerd bij een paar leveranciers van zaden.
Bij deze bedrijven worden op grote schaal dezelfde zaden gebruikt, wat een enorme verarming van de biodiversiteit betekend in vergelijking met de traditionele landbouw. Bij gebruik van dezelfde zaden kunnen bij ziekte of een insectenplaag alle oogsten worden getroffen. Dit is een gevaar voor de wereldvoedselvoorziening.

 

bottom of page